Home » Бизнес и обучение » Принцип на Парето

Принцип на Парето

В днешния забързан свят, когато всички се състезават с всичко около тях, в трескаво преследване на мечти или илюзии, често забравяме основните принципи на живота и това, което наричаме „реалност“, често ни подвежда. А как мислите, дали имаме нужда от това състезание? Не сме ли ние самите единствения си противник, единственото предизвикателство, с което справим ли се, означава че вече сме победители?

Ние сме едновременно и победители и победени, защото пътят ни на тази земя не е битка, а едно безкрайно преживяване, макар и с физически край. Но да оставим философстването и да се върнем на практичните неща, тези които ни приближават към реализацията на мечтите ни.

Та какво точно е Парето? Или по скоро кой е той?Вилфредо Парето

Името идва от фамилията на италианския икономист и социолог Вилфредо Парето, който в края на 19 в. формулира едно правило, което остава в социологията под името “Правилото 80-20” или “Закон за елита”, или още: “Закон на Парето”.

То гласи следното:

Във всяко общество, 20% от хората произвеждат 80% от ползите и печалбите. На другия край на кривата, 20% от хората създават 80% от проблемите и загубите.

(поради факта че не харесвам думата закон, ще я заместя с принцип)

Парето забелязал, че почти винаги 80% от богатството е съсредоточено в 20% от населението. Че най–често 80% от престъпленията се извършват от 20% от престъпниците, 80% от разходите за здравеопазване се формират от 20% от пациените. Анализирайки същия закон, забелязал и че 20% от продуктите – формират 80% от печалбата. Друг интересен факт е, че 20% от служителите вършат 80% от работата.

Един мой любим пример за 80/20, с който съм сигурен, че доста от вас могат да се асоциират: Когато изпуснем монетите си на улицата или разсипем дребни предмети, които се пръсват навсякъде, обикновено ни отнема 20% от времето, за да съберем 80% от това, което е на земята и след това прекарваме още 80% време в търсене на последните 20%, които са се покрили старателно в най-необичайните ъгълчета и места.
(Благодаря на Димитър Караманчев от Meta Reading за чудесния пример!)

Оказва се, че равновесието в нашият свят се формира много по-често при 80:20, отколкото при други съотношения.

Прилагането на принципа „80:20″ в Япония е една от основните причините за икономическото чудо в страната на изгряващото слънце. След 1950 г. японците осъзнават, че решаването на 20% от проблемите, може да доведе до увеличение на качеството с 80%, поради което те се съсредоточават върху основните проблеми. Смятам, че всички сме свидетели на резултатите от този подход в страната им. (..не говоря за цунами, земетресения и радиация)

Как да прилагаме парето?

  • 20% от вашите цели са тези, които истински ви приближават до реализацията на съкровените ви мечти! Открийте ги! Кои са те?
  • 20%  от дейностите ви водят до 80% от резултатите! Открийте кои са те!
  • 20% от нещата, които четете ви дават 80% от информацията, която ви трябва. Избирайте внимателно какво четете!
  • 20% от приятелите ви са тези, които истински ви подкрепят и ви помагат по пътя…
  • 20% от деня ви свършвате 80% полезна работа. Работете по-малко и постигайте повече!
  • 20% от инвестициите ви ще донесат 80% от печалбата. Разберете кои са тези 20% и вложете повече средства в тях!

Има реален шанс 20% от тази статия да ви отговори на това Какво? Как? и Защо? Парето… другите 80% са просто, за да изглежда тя добре :)

Тези от вас, които са работодатели, ще потвърдят че 20% от служителите ви вършат 80% от работата.

Хората, които се занимават с МЛМ съм сигурен, че са забелязали тенденцията 20% от линиите им да генерират 80% от продажбите или с други думи 20% от хората, които записвате във вашата фирма ще генерират 80% от приходите.

Интересен момент е, ако успеете да анализирате тези 20% и разберете кое е общото между тях, кои са факторите които ги правят толкова активни и резултатни. Има ли модел, има ли повтаряемост, която можем лесно да разпознаем? След такъв анализ имаме наистина ценни данни, с които можем да трансформираме живота си.

Осъзнах една интересна и ефективна зависимост – колкото повече въпроси си задаваме, толково повече отгори получаваме. Простичко.

За личностното развитие – 20% от нещата, които гледаме, или четем, или слушаме, водят до 80% от реалните промени в живота ни (обикновено са тези 20%, които са простички и практични, или с други думи тези, които приложим :)

Да ме прощава Мечо Пух, но „колкото повече“, вече не означава задължително „толкова повече“!

Живеем в свят, в който се оказва, че по-малко = повече.

80 : 20 – запомнете го, търсете го, споделете го. Къде намирате приложение вие?

Аз създавам, не се състезавам!
До скоро,
В.

PS: Ако трябва да приложим принципа на Парето във Facebook, то той би звучал така:
20% от приятелите ти запълват 80 % от стената ти!
Бъдете от тези 20% и напълнете стените на приятелите си с нещо полезно!
Споделете този пост с вашите приятели! :)

 

Взето от тук.

Comments are closed.